O.E.M. 161

O.E.M.  161

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αντικατάσταση αυγών στην φωλιά με πλαστικά.





Τα πλαστικά αυγά αποτελούν ένα από τα πιο απλά αλλά σίγουρα από τα πλέον σημαντικά εργαλεία κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής των πτηνών συντροφιάς. Κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου τα θηλυκά μαλινουά καναρίνια γεννούν ένα αυγό καθημερινά. Αυτό συμβαίνει συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πλήθος των αυγών που θα γεννηθούν ποικίλει καθώς εξαρτάται και από το επίπεδο γονιμότητας του θηλυκού μαλινουά γεννήτορα. Στα καναρίνια τα αυγά που γεννιόνται είναι από ένα έως έξι. Ο πλέον συνήθης αριθμός στα θηλυκά μαλινουά είναι τα τρία ή τέσσερα αυγά.

Ο λόγος που αντικαθιστούμε τα αυγά στηρίχθηκε στο εξής γεγονός: Ενώ οι περισσότερες κανάρες δεν κάθονται να κλωσήσουν τα αυγά τους πριν αυγά γίνουν 3 ή 4 στο αριθμό, πολλές ξεκινούσαν το εντατικό κλώσημα από το πρώτο αυγό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεννιούνται οι νεοσσοί με μια μέρα διαφοράς ο καθένας, αντί για όλοι μαζί. Θα σκεφτεί κανείς λοιπόν πως δεν είναι δα και τόσο τρομερό γεγονός. Εδώ είναι που υπάρχουν και οι ενστάσεις. Η ανάπτυξη των νεοσσών από μέρα σε μέρα είναι πολύ μεγάλη. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως μια κανάρα έκανε τέσσερα αυγά, ο πρώτος νεοσσός είναι πολύ πιο μεγάλος από τον τέταρτο, πολύ πιο ακμαίος και πολύ πιο διεκδικητικός στην τροφή. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι πιο μεγάλοι νεοσσοί να μονοπωλήσουν την λήψη της τροφής στερώντας την από τους μικρότερους. Ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να έχει μέχρι και θανατηφόρα κατάληξη για τους ασθενέστερους νεοσσούς.

Για να εξασφαλίσουμε πως δεν θα συμβεί αυτό παρεμβαίνουμε αντικαθιστώντας τα αληθινά αυγά με πλαστικά ομοιώματα τα οποία προμηθευόμαστε από το εμπόριο. Αυτή η διαδικασία γίνεται κάθε πρωί, αφού γεννηθεί το αυγό. Με μια ειδική λαβίδα (Εικόνα 1) ή με ένα κουταλάκι, ενώ αποσυσιάζει η θηλυκιά από την φωλιά, αφαιρούμε το αυγό από την φωλιά τοποθετώντας στην θέση του ένα πλαστικό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει ακόμα και 2 με 3 ώρες αφού γεννηθεί το αυγό χωρίς πρόβλημα. Τα αυγά φυλάσσονται σε ένα κουτάκι με σπόρους (Εικόνα 2) τοποθετώντας τα κάθετα με την μύτη προς το έδαφος και τον αεροθάλαμο στην κορυφή. Ένας ακόμα τρόπος φύλαξης είναι σε ένα κουτάκι με βαμβάκι στον πάτο και τοποθετημένα τα αυγά στο πλάι. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι προληπτικά να τα γυρίζουμε πλευρό κάθε μέρα για να μην είναι στατικό το εσωτερικό του αυγού και κολλήσει στα τοιχώματα. Τα αυγά τα διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου για τις ημέρες που θα χρειαστεί (17 - 22 βαθμούς Κελσίου)






Εικόνα 1






Εικόνα 2

 
Όταν γεννηθεί το τέταρτο αυγό τότε επαναφέρουμε όλα τα αληθινά στην θέση τους αφαιρώντας τα πλαστικά. Είναι η στιγμή που η κανάρα θα αρχίσει να κλωσάει εντατικά ξενικά η αντίστροφη μέτρηση για την 14η μέρα που θα εκκολαφθούν οι νεοσσοί και θα ζήσουμε το θαύμα της δημιουργίας μια νέας ζωής!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου